Continental ще използва рециклирани бутилки

Continental ще използва рециклирани бутилки

Както ви разказахме в няколко последователни статии, лидерите в бранша за производство на гуми за автомобили, джпове и лекотоварни, се надпреварват в стремежа си да постигнат въглеродно неутрално производство и устойчива "зелена" икономика. Използването на възобновяеми източници и рециклирането на отпадъци са основните насоки, по които се върви.

Водещият производител на гуми Continental представя програма за използване на рециклирани бутилки от материала "Полиетилентерефталат", съкратено "PET". Това е най-широко разпространеният термопластичен полимер, от който се произвеждат предимно бутилки. Успоредно с това, този материал е и сред най-големите замърсители в световен мащаб, особено на океаните и техните обитатели, заради своята водонеразтворимост - носи се с години по морските течения и се събира на гигантски "сметища". Намираните наночастици в рибата, за които слушаме по новините, са именно от него. "Какъв по-добър начин да намалим вредното влияние на PET, ако го рециклираме" - са си помислили от гуми Continental, като благородно са оставили на заден план голямата финансова полза от рециклирането. Шегата на страна - рециклирането на PET е много по-изгодно икономически спрямо синтезирането на конвенционалния полиестер.

В този проект Continental си партнира с компанията OTIZ - лидер в производството на промишлен текстил. Последните са изобретили технология, която позволява рециклиране на PET без първоначална химическа обработка. Без да се споменават детайли, технологията се свежда до директно разтопяване и гранулиране на PET. След това от този материал се произвежда т.нар. "полиестерна прежда" - влакна, които се вграждат в носещата конструкция на гумите - летни, зимни или всесезонни.

От Continental са сметнали, че за комплект гуми за един автомобил, ще са необходими средно 60 бутилки. Заявката е до 2050 година компанията да използва 100% рециклиран полиестер в производството на гуми за автомобили и джипове. Това е част от "кръговата икономика" - отпадъчни материали от едни производства да се използват за други. На това се разчита за намаляване на вредното влияние на промишлеността върху природата

Източник: continental.de