Гуми - 7 проверки преди да тръгнете на път

Гуми - 7 проверки преди да тръгнете на път

Пролетта и лятото ни вдъхновяват за нови пътешествия!

 

Няма да спираме да повтаряме колко е важно състоянието на гумите на Вашия автомобил. Те са единствения компонент, който контактува с настилката на пътя и тяхното състояние оказва влияние върху разхода, поведението на автомобила и най-вече на сигурността. Затова … обърнете внимание на Вашите гуми!

Екипът на Supergumi.BG подготви 7 гуми съвета и проверки, на които да обърнете внимание преди да поемете на път! Не на заден план, разбира се, остава и проверката на джантите, както и останалите компоненти на автомобила.

 

Да започваме!

 

1. Монтаж, баланс, състояние на джантите.

Повечето от Вас с началото на летния или зимния сезон сменят своите гуми с летни/зимни. При смяната, ако я извършвате сами, уверете се, че джантите са монтирани добре на автомобила, болтовете са влезли в леглата си и са затегнати достатъчно. Препоръчваме Ви да се доверите на сервиз за гуми, защото там разполагат с техника и опит и могат да забележат нередности. Дори и да не демонтирате гумата от джантата при смяна направете баланс на гумата, защото с времето балансът се губи, противотежести изпадат и т.н.

 

2. Външно състояние на гумите.

Прегледайте внимателно 4-те гуми на автомобила за външни проблеми - издутини, цепнатини, изкривявания и др. Огледайте и вентилите, пробвайте дали изпускат. Огледайте джантите за пукнатини или изкривявания.

 

3. Повторна проверка.

След като сте сменили гумите и сте ги използвали няколко дни, проверете отново дали болтовете са затегнати. Често при използването джантите се наместват и е възможно болтовете да се отхлабят. Огледайте отново и гумите за дефекти. 

 

4. Производство на гумите.

Вижте и си припомнете датата на производство (DOT), кога сте закупили гумите и колко сезона сте ги използвали. За гумите 7 години от датата на производство и повече от 5 сезона използване можем да кажем, че са за смяна.

 

5. Дълбочина на грайфера.

Знаете добре, че гуми с недостатъчна дълбочина на грайфера са неефективни и могат да Ви подведат на пътя. Да не говорим, че дълбочината на грайфера може да ви донесе глоба. Гуми с грайфер под 4 мм са за смяна, особено през зимния сезон, където грайфера е от още по-голямо значение! Препоръчваме да шофирате с летни гуми през лятото и със зимни през зимата.

 

6. Налягане на гумите.

Налягането на гумите е важен компонент за комфорта, сигурността и икономичността при шофиране. Винаги се съобразявайте с препоръчаните от производителя на автомобила Ви налягания, като имате предвид размера на гумите, натовареността на автомобила, а също така, че предните и задните гуми може да са а с различно препоръчителни налягания. Измервайте налягането на гумите в студено състояние (т.е. да не са продължително карани и загрели)

 

7. За всеки случай!

Проверете и състоянието на резервната гума или комплект за поправка (с каквото разполагате). Не е приятно, но понякога се налага да прибегнем и до тях.

 

Да сме полезни, освен да Ви предлагаме огромно разнообразие от гуми за автомобили е нашето призвание. Ако имате съмнения или нужда от съвет, не се притеснявайте да се свържете с нас и да попитате! Споделете нашата статия “Гуми 7 проверки преди да тръгнете на път” с вашите приятели.

 

SUPERGUMI.BG Ви желае приятен път и безаварийно пристигане, там за където сте се запътили!