Гуми Hankook Ventus S1 Evo 3 EV за Volkswagen ID.4

Гуми Hankook Ventus S1 Evo 3 EV за Volkswagen ID.4

Експанзията на корейските марки продължава с обявяването на новината, че първият електрически SUV от Фолксваген ще бъде оборудван като начално вграждане с гуми за джип Hankook... и то не какви да е, а специално проектирани за електрически коли. Това недвусмислено се указва от означението "EV" в името на модела ("Electric vehicle"). В зависимост от нивото на оборудване са предвидени гуми с диаметър от 18 до 21 цола.

Гумите са усилени заради по-високата маса на електромобила, както и ще бъдат снабдени с технологията за защита от пробиване, наречена Hankook SEALGUARD®. Също с гуми Hankook ще бъде оборудвана и по-спортната версия, VW ID.4 GTX, която освен повече мощност, ще бъде и 4х4. Тук са предвидени размери 20 и 21 инча.

Както е известно, гумите за електрически коли трябва да отговарят на комбинация от параметри, която се постига трудно и изисква иновативна мисъл, а именно:

- Ниско съпротивление при търкаляне (за по-дълъг пробег)
- Възможно най-ниско тегло (по същата причина)
- Голяма товароносимост (основно заради батериите)

Обявено е, че за целта Hankook са разработили специален двуслоен "скелет" (силовата конструкция на гумата), направен от "високоефективни влакна", които допринасят за висока стабилност и ниско тегло. Големите цолажи - 20-21 инча са доста нископрофилни и са усилени допълнително. Разбира се, детайли не се съобщават, но може да сме убедени, че тези технологии ще имат голям принос за представянето.

В прес-съобщението има отделено място и на цялостната визия на Hankook по отношение на екологичната мобилност. Компанията инвестира в иновации и разработка на гуми за всякакви електрически автомобили и джипове. С по-масовото навлизане на "електричките", необходимостта от пълния набор летни, зимни и всесезонни гуми ще става все по-голяма.

Hankook има цялостна концепция за устойчиво и въглеродно неутрално производство

Източник: hankooktire-mediacenter.com, volkswagen.de