Гуми за мотори - най-поръчваните на supergumi.bg за 2022 година

Гуми за мотори - най-поръчваните на supergumi.bg за 2022 година
Сподели:

В последната от поредицата статии относно какви гуми предпочитат нашите клиенти, ще Ви запознаем с данните за гумите за мотор. Данните са на базата на наши поръчки, което дава приблизително реална и ясна картина за това какво предпочитат мотоциклетистите в България.

Преди да разкрием данните за това какви гуми за мотоциклет се търсят най-много, е редно да обърнем внимание на няколко особености, които отличават сегмента от тези на гумите за коли и лекотоварни гуми. На първо място, когато става дума за моторджийски гуми, трябва да отбележим, че ако за автомобилните имаме засилено търсене два пъти в годината - т.нар. “зимен” и “летен” сезон, то при моторите пикът в търсенето е веднъж в годината, между януари и април. Въпреки това, в останалото време на годината също има търсене - някои се подготвят от рано, други карат много и бързо-бързо изхабяват гумите. За да е точна статистиката, даваме данни за цялата година.

Друга особеност е, че при гумите за мотор практически няма “бюджетен” клас. Евтините (основно китайски) марки, които иначе за коли и лекотоварни имат голям асортимент и се радват на голям интерес, не произвеждат изобщо гуми за мотор.

Интересно също така е, че има марки, които са специализирани в производство на гуми за двуколесни, а асортимент за коли изобщо нямат или той е много слабо застъпен, поне в Европа.

Тези особености, заедно с факта, че при моторите гумите са с несравнимо по-голямо значение за сигурността, оформят цялостната картина на пазара.

По модели класацията е следната:

 1. MICHELIN City Grip 2
 2. PIRELLI Diablo Rosso II
 3. MICHELIN Road 6
 4. PIRELLI Angel ST Front
 5. AVON Cobra Chrome
 6. PIRELLI Diablo Rosso Scooter
 7. PIRELLI Angel Scooter
 8. METZELER ME 888 Marathon Ultra

 

Много показателно е присъствието на първите 3 модела - докато MICHELIN City Grip 2 и MICHELIN Road 6 са по-ежедневни, круизни гуми, предназначени за чопъри и туръри, то PIRELLI Diablo Rosso II определено е гума с по-изявени спортни “наклонности” за по-бързи и емоционални мотори.

Като марка PIRELLI има най-много предпочитания, благодарение на 2 фактора - има повече модели за мотори, както и много сериозно застъпено присъствие в класа на гуми за скутер. Малките моторчета с размер 12 и 13 цола имат сериозно присъствие, поради своята практичност и ежедневна пригодност.

Класация по марки:

 1. PIRELLI
 2. MICHELIN
 3. METZELER
 4. BRIDGESTONE
 5. CONTINENTAL
 6. AVON
 7. DUNLOP
 8. HEIDENAU

 

Трябва да обърнем специално внимание на 2 марки - AVON и METZELER - макар и не с толкова голям дял, те са много търсени. По наши наблюдения те са предпочитани от по-старата генерация мотоциклетисти. Тези производители са специализирани в производството на гумите за мотор и мненията на нашите клиенти могат да се синтезират така: последователност в качеството и в представянето.

Както е видно от класациите по модели и марки, BRIDGESTONE, CONTINENTAL и DUNLOP присъстват във втората, но не и в първата. Причината за това е, че имат голямо разнообразие от модели и нито един от тях не изпъква пред останалите като особено предпочитан. При тези марки обаче спокойно може да се приеме, че всички са достатъчно добри.

На последно място, но не и по важност - марката HEIDENAU. Тя е една от малкото, оцелели от бившата Източна Германия. Моделното разнообразие не е голямо, гумата определено е с по-релефен грайфер (без да е кросова) и е много търсена, особено за по-стари мотори от соца, като MZ и Cezet.

Като обобщение можем да кажем, че изборът на гуми за мотор зависи основно от това за какво са Ви необходими, а не толкова като качествени или евтини. При мотоциклета компромис с качеството не се прави, всички мотористи го знаят и е добре да го спазват.

Желаем Ви безаварийно пътуване!

Още Новини

Всесезонни гуми среден клас - поръчки за 2023-та година supergumi.bg

Всесезонни гуми среден клас - поръчки за 2023-та година supergumi.bg

"Златната среда" при всесеознните гуми - вижте какво се случи през 2023-та на supergumi.bg

Всесезонни гуми висок клас - история на поръчките на supergumi.bg за 2023-та година

Всесезонни гуми висок клас - история на поръчките на supergumi.bg за 2023-та година

Разгледайте най-продаваните всесезонни гуми на supergumi.bg за 2023 г.

Зимни бюджетни гуми - какви са тенденциите на пазара според поръчките на supergumi.bg

Зимни бюджетни гуми - какви са тенденциите на пазара според поръчките на supergumi.bg

Сегментът на бюджетните гуми е винаги много интересен. Конкуренцията е висока и предложенията са много. Какво предпочитаха клиентите за евтини зимни гуми за 2023 може да прочетете в тази статия.

Здравейте!
С какво можем да Ви бъдем полезни?

Екипът ни е на разположение в Messenger

Задай въпрос! Обади ни се!

messenger