Michelin създаде гуми за спортни електрически автомобили

Michelin създаде гуми за спортни електрически автомобили

Както става ясно с всеки изминал ден, електричеството се очертвава като основен заместител на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Много премиум марки, като например Volvo и Audi, декларират, че в близкото бъдеще ще произвеждат единствено автомобили с електрически двигатели. С напредването на технологиите, електрически коли ще се появяват във всички класове и сегменти - включително спортни и супер спортни автомобили.

Гуми Michelin отново усещат тенденцията и са едни от първите, които пускат на пазара гуми, предназначени специално за електромобили. Моделът е наречен Michelin Pilot Sport EV и е обявено, че ще се появи на 1 април.

Посочват се следните основни акценти:

  • Високо ниво на сцепление на мокро и сухо, без значение етапа на износване на гумата, като основният момент е различното тегло и неговото разпределение при електрическите коли, спрямо конвенционалните спортни автомобили
  • Устойчивост на износване като мярка срещу високия въртящ момент и мощното ускорение, които са характерни за тези автомобили
  • Ниско съпротивление при търкаляне, което е в пряка връзка с разхода на гориво (в случая на електричество). Както знаем, в момента пробега на електромобилите с едно зареждане е основният проблем, който малко или много вреди на по-бързото им разпространение. Тук дори говорим за спортни коли - в класическите, с бензинови двигатели, икономичността никога не е била приоритет, но при тока положението е друго
  • Шум. Както е известно, електрическите коли са съвсем тихи. Шумни гуми на електромобил би било недоразумение. В Michelin Pilot Sport EV е използвана технология, наречена "Michelin Acoustic". Представя се като специално разработена полиуретанова пяна, която намалява шума и вибрациите с 20% (как са го измерили, не се споменава)

Производителят на гуми Мишлен, има сериозен опит в сферата, тъй като е доставчик във Formula E - електрическият вариант на Formula 1. В този шампионат Michelin присъства вече 6 години, което е сериозна база.

По отношение на най-актуалната тема - екологията - Мишлен заявява "въглероден неутралитет" за Michelin Pilot Sport EV, т.е. ще се използват екологични източници на енергия или продажба на въглеродни емисии за производството и транспорта на гумите.

Michelin Pilot Sport EV ще се появи на пазара през 2021 година, като ще бъде достъпен в 16 размера за джанти от 18 до 22 инча.

Източник: michelin.fr