Pirelli с нова стъпка в екологичността

Pirelli с нова стъпка в екологичността

В поредица от статии Ви запознаваме с политиката на много марки гуми за възприемане на устойчиво производство, използване на ниско въглеродни технологии и възобновяеми ресурси и източници на енергия. Този път ще Ви разкажем за Pirelli и техните гуми за автомобили и джипове с естествен каучук и коприна.

В случая производителят на гуми Pirelli си партнира с Forest Stewardship Council (FSC), организация, която сертифицира и по този начин гарантира естественият произход на някои компоненти в гумите на Pirelli и екологичната съобразност при използванто им. FSC най-общо може да се дефинира като "Световно горско стопанство" - за опазване и възпроизводство на горите в световен мащаб. В случая каучукът и коприната са предоставени от сертифицирани от FSC плантации, което гарантира тяхното екологично добиване и осигурено възпроизвеждане.

Първите гуми Пирели, които ще се появят със сертификата и знака на FSC са моделът Pirelli P Zero. Предназачени са първоначално за новото BMW X5 xDrive45e Plug-in Hybrid, във вариант "спорт пакет", с размери 275/35 R22 отпред и 315/30 R22 отзад. За да е напълно "еко" цялото начинание, трябва да отбележим, че и производството на самият автомобил е въглеродно сертифицирано от BMW - от произхода на суровините, през транспорта, самото изграждане и асемблиране - до рециклирането (как ще бъде осъществено след 20 години, ако автомобилът попадне под моста в Горубляне не се уточнява :). Шегата на страна - това става чрез възобновяеми източници на енергия и закупуване на въглеродни емисии, както е известно.

Пътят е ясен - очакваме в скоро време все повече гуми, не само от Pirelli, да са екологично съобразни. По традиция големите производители са носител на промяната. С навлизането и на електрическите коли темата става все по-актуална.

Източник: fsc.org