Прототип на Безвъздушни Гуми от Michelin и General Motors!

Прототип на Безвъздушни Гуми от Michelin и General Motors!

Представяли ли сте си гуми, които няма риск да се спукат? Не просто да имате възможността да стигнете до най-близкия сервиз, както с Run on Flat технологията, а такива, които са устойчиви на пробиване и износване поради неправилно налягане или подобни физически повреди. 

Днес ви представяме една революционна технология, разработена от Michelin и General Motors, която вече има своя прототип. Технологията се нарича Uptis, което е съкращение от английското наименование Уникална система за непробиваемост (Unique Puncture-proof Tire System). Чисто визуално тези гуми няма да имат голяма разлика спрямо традиционната визия, но във вътрешността ще изглеждат както може да видите от снимката. Конструкцията отвътре ще се състои от еластични перки, за чиято изработка е използвана сплав от фибростъкло, каучук и няколко вида смоли. 

Основни плюсове:

  • Не могат да бъдат спукани
  • Много по-издръжливи са
  • по-щадящи към околната среда

Очаква се тази революционна промяна да се отрази и благоприятно в екологичен аспект, тъй като много по-малък брой ще бъдат продуктите изхвърлени поради спукване. Статистика на Michelin посочва, че причината за изхвърлянето на приблизително 20% от гумите е спукване, като това не им позволяват да достигнат до своя предел на износване. 

Прогнозите са този тип гуми да навлязат в масово производство през 2024 година, като някои специалисти дори смятат, че Uptis ще се наложи като стандарт при производството на гуми. Все още остават неясни отговорите на въпроси като това какво ще бъде усещането при шофиране и каква ще бъде тяхната цена, но има достатъчно време докато влязат в масово производство.