Ревю на Гуми За Лекотоварни Автомобили - ADAC Тест 2019!

Ревю на Гуми За Лекотоварни Автомобили - ADAC Тест 2019!

Независимите тестове на ADAC си поставят за цел да помогнат на собствениците на бусове и ванове при избора на летни гуми през настоящия сезон. За целта ще споделим с вас резултатите от изпитанията на летните гуми за лекотоварни автомобили , които бяха направени в размер 215/65 R16.

Накратко - резултатите при продуктите проектирани за микробуси не са никак впечатляващи. По наше мнение, настоящият тест трябва да сигнализира на шофьорите на такъв тип превозни средства и да им припомни, че трябва да бъдат изключително съобразителни, особено при шофирането на дъжд.

Само 4 от 16-те модела успяха да постигнат „задоволителна оценка“, всички останали са определени по-скоро като неадекватни, поради не толкова доброто си представяне на мокър терен. Сами се досещате, че това е критерият, който носи и най-голяма тежест при крайното оценяване, което е напълно разбираемо. В този производствен сегмент се наблюдава тенденцията да се залага на устойчивостта на гумите към износване, която явно е изместила фокуса на производителите от безопасността. Всички модели са успели да покажат добра и дори много добра издръжливост, но този критерий не е достатъчен да компенсира „неадекватните“ резултати на мокър терен.

Изненадващо е, че моделите на водещи производители като MichelinHankookKleber и Fulda са в дъното на класацията.

С най-добро цялостно представяне са се отличили Apollo Altrust, които са успели да постигнат добри резултати както на мокър, така и при сух терен. Индийската марка набира голяма скорост през последните години и макар не толкова популярна у нас, се подрежда на 11-то място сред най-големите производители в световен мащаб. Още по-впечатляващ е фактът, че Apollo спада към групата на най-евтините и бюджетни решения, а същевременно резултатите, които показва надминават дори премиум моделите.

Добър вариант, който ще се окаже остойчив във времето е Goodyear EfficientGrip Cargo - изработени по нова формула, те имат по-ниско триене, което предотвратява бързото им изпичане. Моделът е поставен на второ място в класацията, единствено заради малко по-слабото си представяне при дъжд.

На третото място стои Pirelli Carrier - модел, който освен сигурност и комфорт, характерни за гумите от най-висок клас, се очаква да ви предложи и дълъг експлоатационен период. Тук Pirelli са приложили иновативна технология, която спомага гумата да се износва равномерно и значително по-бавно.

Другите надеждни опции, от които препоръчваме да изберете (според резултатите в теста) са Nokian cLine и Continental ContiVan Contact 200.

Автомобилът, който беше използван за изпитанията е популярният Volkswagen Transporter. Ето как изглеждат и самите резултати:

гуми за миркобус 2019 мнения adac