Ревю на Летни Гуми 2019 - Резултати от ADAC Тестовете!

Ревю на Летни Гуми 2019 - Резултати от ADAC Тестовете!

В края на февруари немският клуб на автомобилистите - ADAC направи първите си изпитания на летни гуми за 2019 година. На изпитание бяха подложени 16 модела гуми в размер 185/65 R15 88H в класа на малките автомобили. Ако тази абревиатура е непозната за вас, една от дейностите на организацията е да извършва независими тестове, резултатите от които целят да помогнат на крайния потребител с избора на качествен продукт, който ще му гарантира безопасност на пътя. При настоящите изпитания, за тестови автомобил беше използван Volkswagen Polo. 

Накратко, добри летни гуми, с най-висока оценка са:

Bridgestone Touranza T005  - лидерът в тазгодишните изпитания! Моделът се представи най-добре както при суха, така и на мокра пътна настилка, Като единствен дребен недостатък специалистите определят това, че са малко по-шумни.

Vredestein Sportract 5 - много балансирано предложение по всеки един параметър. Отличава се не само с добрите си показатели, но и с ниската си цена спрямо топ качеството си. 

Основните параметри, които участват във формирането на цялостната оценка са – на суха пътна настилка, при мокър терен, шум, разход на гориво и степен на износване. Най-голяма тежест при оценяването носи ефективността на гумите при мокра пътна настилка – почти ½ от оценката. Сериозността на този компонент е разбираема, тъй като за топлите месеци са характерни обилни дъждове, които крият сериозен риск от настъпването на аквапланинг и загуба на контрол над автомобила. 

Това са и резултатите, които ADAC публикуваха за всеки един от моделите:

 adac тест летни гуми 2019

Всички участници в изпитанията получиха задоволителна оценка, което означава, че няма да сгрешите с никоя от тях. Разбира се има някои предложения, които си заслужават да бъдат споменати. Третата позиция се заема от всесезонните гуми Michelin Crossclimate+, които доста изненадващо бяха включени в класацията на мястото на летния модел на марката - Energy Saver+. Те показаха най-ниска степен на износване сред всички тествани продукти, а също така доста добро поведение на мокър терен. Още по-впечатляващо постижение го прави фактът, че гумата всъшност не е изцяло лятна, а има и качествата на зимна гума. Само за справка ще припомним, че тя беше и моделът с най-висок пробег и при тестовете на всесезонни гуми за 2018 година.

Със силно представяне се отличава и Firestone Roadhawk, които в конкретния размер може да намерите на цени под 95 лева. Те показаха и най-висока ефективност на сух асфалт. 

Няма как да пропуснем и фактът, че Maxxis Mecotra 3, която заема 7-та позиция се оказа най-ефикасна за спестяването на гориво и доста ефективна при суха настилка. 

Интересно е да се отбележи, че предложенията на марките Hankook и Pirelli, които са сред водещите на пазара всъщност се оказват в края на класацията. За пореден път този тип тестове доказват, че не винаги цената и марката е определяща за качеството. В конкретният случай ниската крайна оценка за тях се дължи, най-вече на слабото представяне на тези модели при мокра пътна настилка, а това фактор определящ 40% от цялостната оценка.