ADAC тест на всесезонни гуми 2020: никоя не може да направи всичко

ADAC тест на всесезонни гуми 2020: никоя не може да направи всичко

Източник: ADAC eV 2020

Всесезонните гуми спестяват пари, време и пространство, защото смяната и съхранението им не са необходими. Но как се справят тези гуми при различни метеорологични условия? ADAC е тествал седем актуални модела гуми с размер 235/55 R17.

 

Тест на всесезонни гуми ADAC 2020

 

  • Тестовете са провеждани през лятото и зимата
  • Нито един от тестваните модели не е подходящ за всякакви метеорологични условия
  • Компромис с безопасността и шофирането

 

В теста участват седем модела с размер 235/55 R17, които са подходящи за леки автомобили и SUV от средения клас. Гумите за всякакви атмосферни условия трябва да премерят характеристиките си за шофиране и безопасност, спрямо стойностите на специализираните такива. Резултатът: нито един от седемте модела не се доближава до необходимите показатели, както в летните, така и в зимните условия.

 

Резултати от теста накратко:

Резултати от тест на всесезонни гуми

 

Всесезонните гуми са компромисно решение

Само преди няколко години въпросът беше ясен: летните гуми се използваха през лятото, а зимните специално за зимата. Но сега все повече производители предлагат всесезонни модели за цялата година и техният пазарен дял в момента е около 20 процента. Можете да си спестите разходи и да смените гуми през зимата именно с такива: Текущите всесезонни гуми с алпийския символ (снежинка в тривърха планина) отговарят на законовите, ситуативни изисквания за зимни гуми.

Но каква е разликата между всесезонните гуми и специализираните? Истината е в профила и материала, от който са изработени. Зимните гуми с многобройните си ламели осигуряват достатъчно сцепление при сняг и хлъзгави пътища. Летните гуми, от друга страна, предлагат по-висока стабилност с възможно най-малко твърди блокове на протектора, дори на границата. Всесезонните гуми са комбинацията от двата вида, с различно подредени канали на грайфера. Каучуковата смес трябва да бъде проектирана по такъв начин, че да се справя и при много ниски и изключително високи температури.

Поради това всесезонните гуми винаги са компромис и немогат да постигнат резултатите на добрите летни или зимни гуми. Такива са били резултатите от по-ранните тестове на гуми правени от ADAC. Дали това все още важи за сегашното поколение гуми?

 

Неубедително представяне по суха настилка

От петте всесезонни гуми, които постигат поне „достатъчен“ ADAC рейтинг, Continental AllSeasonContact (оценка 3.6), Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 (3.8), Nokian Weatherproof (3.9) и Uniroyal AllSeasonExpert 2 (4,3) предлага подобна интерпретация: И четирите модела предлагат задоволителни показатели на мокро, но без убедителен резултат на суха настилка. Тук управлението е с по-малка точност, при шофирането на тестовия автомобил, Ford Kuga, също изглежда и нестабилен при високи температури на пътя и околната среда. Спокойното шофиране, например по магистралата, едва ли е възможно с четирите модела, тъй като често се налага да коригирате линията на волана.

Спирачен път на сух асфалт Спирачен път на мокър асфалт

 

Лошо представяне на сняг

Ако живеете в район с рядък снеговалеж или можете да се справите без превозното средство при зимни условия, струва си да разгледате два от тестваните модели.

Bridgestone Weather Control A005 постига добър резултат на суха и особено на мокра настилка, което разбира се не трябва да се сравнява с резултатите на една добра лятна гума. В снега, представянето на модела може да бъде класифицирано само като лошо, в сравнение с другите тествани модели.

Michelin CrossClimate + също се справя добре на суха повърхност, но също пропуска добър резултат на мокро. В снега той предлага достатъчно сцепление, но оставя много скачане при спиране и управление.

Vredestein Quatrac Pro се представя само едва задоволително на мокро, но има значителни слабости по сухи и особено покрити със сняг пътища. Следователно възможната употреба и целевата група на гумата са строго ограничени.

Спирачен път на сняг Спирачен път на лед

Фактът остава факт: Дори настоящите всесезонни модели са само компромис и никога не постигат възможностите на специализираните гуми. Така че, ако планирате истинска лятна или зимна ваканция, пътувате често и искате да разчитате на максимален комфор и сигурност, единствената препоръка може да бъде: купете летни или съответно зимни гуми.

Индивидуалният профил на приложение все пак позволява да се използват всесезонни гуми, при условие че водачът знае силните и слабите страни на гумите. Нещо важно: разбира се всесезонната гума си остава по-добрата алтернатива, отколкото лятна гума през цялата година.

 

 

Разгледайте още избрани от нас модели гуми:   Всесезонни гуми Летни гуми Зимни гуми

 

Източник: ADAC eV 2020