Зимни гуми среден клас - какво се случи през 2022

Зимни гуми среден клас - какво се случи през 2022
Сподели:

Според нас това е най-интересният сегмент за анализ на базата на поръчките на supergumi.bg. От една страна, когато става дума за автомобилни гуми за зимата, винаги изискванията към представянето са по-високи. Това е нормално, предвид по-тежките условия, с които трябва да се справят зимните гуми - сняг, лед, киша и вода и същевременно добро сцепление на сухо и в по-топли дни.

Другото интересно е, че конкуренцията в този така наречен “среден клас” е много висока. С времето това води до повишаване на качеството, но ценово трябва да останат по-достъпни, защото в противен случай стават непродаваеми спрямо зимните гуми премиум клас. Технологиите също много напреднаха в последните години - използват се компютърни симулации за разработка, което много ускорява процеса. В зимните гуми специално започват да се влагат много нови материали на базата на силикони.

Споменаваме всичко това, защото поради тези причини вече дори и по-достъпни като цена зимни гуми започват да имат експлоатационни качества, които имаха до скоро само най-скъпите. Поради тази причина все повече шофьори се насочват към този клас зимни гуми.

Ето какви бяха Вашите предпочитания за 2022, на базата на поръчките в нашия сайт - 100% точна статистика от ежедневието.

По модели класацията е следната:

 1. FIRESTONE WINTERHAWK 4
 2. HANKOOK W330 XL
 3. NEXEN WINGUARD SNOW G WH2
 4. KUMHO WINTERCRAFT WP51
 5. DEBICA FRIGO HP 2
 6. VREDESTEIN WINTRAC
 7. BF GOODRICH g-Force Winter 2
 8. APOLLO Alnac 4 G Winter

 

Ето и тази по марки:

 1. KUMHO
 2. HANKOOK
 3. NEXEN
 4. FIRESTONE
 5. DEBICA
 6. KLEBER
 7. VREDESTEIN
 8. YOKOHAMA
 9. TOYO

 

Какво показват тези статистически данни?

На първо място, това, което е повече от очевидно - пълната хегемония на корейските марки. Още по-впечатляващото е, че трите корейски зимни гуми са самостоятелни марки, а не са “под шапката” на някой по-голям и известен производител. От няколко години единствено Kumho е част от китайския гигант Doublestar, но има някои особености: Първо, като доста умен ход, китайците са дали почти 100% независимост на марката, както маркетингово, така и технологично - главната квартира на компанията продължава да е в Gwangju, Южна Корея. Разбира се, поради чисто икономически причини, някои производства са изнесени в Китай, но тук също няма място за притеснение - Doublestar произвежда гуми от 20-те години на миналия век и в комбинация с качествения контрол на Kumho - резултатът е едни много качествени и търсени зимни гуми за кола (и всесезонни, но това в друга статия). Първото място на Kumho като марка е и благодарение на множеството зимни модели.

Като конкретен модел, на първо място е FIRESTONE WINTERHAWK 4 - наистина добра гума. Тук малко “под секрет” си признаваме, че предпочитанията към тази гума са повлияни и от факта, че имахме налични, предварително доставени бройки с DOT 2022 година, но това по никакъв начин не омаловажава достойнствата на Firestone.

После следват корейските гуми HANKOOK, NEXEN и KUMHO. Много са добри, но достатъчно внимание им отделихме.

Добро представяне показват и полските зимни гуми DEBICA, които имат доста традиции на българския пазар и се радват на интерес от страна на клиентите. Очаквано добро представяне от дъщерните на Michelin марки VREDESTEIN и BF GOODRICH. И двата производителя имат много сериозни традиции специално в зимните гуми. VREDESTEIN, като холандска марка, типично за производителите от Северна Европа предлага много добри гуми за зимата. BF GOODRICH от своя страна има голям асортимент в гумите за офроуд и трудни терени, като голяма част от това ноу-хау се вижда и при обикновените гуми за автомобили - все пак зимата винаги може да превърне пътя в “труден терен”.

Японските марки зимни гуми YOKOHAMA и TOYO допълват класацията по марки, без да имат изявен модел. Според нас в България тези марки са силно недооценени, а всъщност това са едни от най-добрите зимни гуми. Причината вероятно е, че са по-малко познати, както и виждаме масовата заблуда, че гумите са китайски. Това не е така и Ви препоръчваме при следващ избор на зимни гуми за Вашия автомобил да ги разгледате като възможен вариант.


Това бяха най-поръчваните зимни гуми среден клас на supergumi.bg за 2022. Повечето от моделите ще продължат да се произвеждат, така че всеки един от тях е добър избор.

Още Новини

Всесезонни гуми - бюджетен клас 2022

Всесезонни гуми - бюджетен клас 2022

Независимо, че на практика Rotalla беше най-бюджетната марка предлагана в нашият интернет магазин - Supergumi.bg, тя не успява да грабне първото място в нито една от другите ни класации. При този клас всесезонни гуми, съседите Сръбски производители отстъпват първата позиция на производителите от Китай.

Най-поръчваните всесезонни гуми - среден клас в онлайн магазина Supergumi.BG

Най-поръчваните всесезонни гуми - среден клас в онлайн магазина Supergumi.BG

 Ето, че дойде време да подредим на база поръчки и всесезонните гуми от среден клас за 2022-ра година.

Премиум всесезонни гуми - кратка статистика за поръчките Ви през 2022

Премиум всесезонни гуми - кратка статистика за поръчките Ви през 2022

От година на година продажбите на всесезонни гуми се увеличава, но все още са далеч по-скромни от тези на летните и зимните гуми. Все пак като отделен сегмент ще ги засегнем и в нашата кратка статистическа справка за 2022-ра година.

Здравейте!
С какво можем да Ви бъдем полезни?

Екипът ни е на разположение в Messenger

Задай въпрос! Обади ни се!

messenger