4x4 Офроуд Гуми – Информация за тях + Наименования!

4x4 Офроуд Гуми – Информация за тях + Видовете!
Сподели:

При разговорите за офроуд, винаги в съзнанието ни изникват картини на огромни мощни машини, които ринат кал и преминават през всякакви терени, но разбира се, всичко това би било немислимо без подходящите гуми! Пазара предлага няколко основни типа 4х4, като в тази статия ще ви обясним в детайли каква е разликата между всеки от тях. Както се досещате, трудно е да се създаде продукт, който да предлага еднакво добро сцепление както на мокър, така и на сух терен, а в конкретния случай и при пясък, кал и камъни. 

Видове Офроуд Гуми

Най-основно 4х4 гумите могат да се разделят на 3 типа:

  1. Highway Terrain (за магистрала) – съкращението, с което се изписват е H/T
  2. All Terrain (за всякакъв терен) –  върху гумата се изписват с A/T
  3. Mud Terrain (за кал) – съкратено M/T

Първият вид са с най-олекотена конструкция и придават по-добър комфорт при шофиране, тъй като са тихи и с по-малък релеф. В следствие на това, возят значително по-меко. Шарката на протектора прилича много на тази, която се използва при леките автомобили и разбираемо е предвидена да придава добро сцепление при каране на асфалт. Този тип се използва, често за автомобилите, които излизат от завода, защото изработката им излиза по-евтина. Сами може да си направите извода, дали са подходящи за излизате извън пътя с тях. Друга отличителна черта е, че притежават по-висок скоростен индекс и по-нисък товарен.

H/T препоръка: Ако карате предимно по асфалтирани пътища и в единични случаи по горски терен, тогава те са вашият избор!

AT гумите са доста по-популярни, тъй като са доста добра комбинация, предоставяща опция както за градско шофиране, така и за офроуд. По посока здравина има осезаема разлика спрямо H/T, като при протектора на All Terrain вече има шарки доста по-типични за офроуд гумите. Основния минус, който потребителите отчитат е фактът, че са по-шумни и не могат да предложат надеждно сцепление с асфалта при по-висока скорост. 

Тъй като A/T се намират по средата между гумите за асфалт и тези за планински пътища, често пъти характеристиките на отделния модел се определят от приоритетите на производителя. Има модели, които са маркирани с A/T и същевременно са пригодени по-скоро за офроуд, а не предлагат необходимия комфорт за дълго пътуване. От друга страна същестуват и варианти, които не бихме препоръчали за по-сериозни изпитания, макар да бъдат сочени за като годни за всякакъв терен. 

Как да проверим дали A/T гумите са годни за каране извън пътя? - може да се ориентирате спрямо броя на слоевете – тези в страничната стена и към протектора. Освен това, тяхната шарка е по-изразена и отворена.

Последният тип, на който ще обърнем внимание са M/T гумите, които най-добре описват офроуд гумата по всеки параграф. Те притежават най-солидна и здрава конструкция, с дебел протектор, който се отличава със своята дълбочина. Те са проектирани за извънредните ситуации, с които се може да се сблъска един любител на адреналина и офроуда, като каране по камъни, скали и кал. Този тип гуми осигуряват екстра съпротивление при търкаляне, което обаче води до по-висок разход на гориво. На асфалт са доста шумни, като имат проблеми със сцеплението и създават известни трудности при управлението на автомобила. Гумите, които виждате по екстремните състезания с тежки препятствия са точно от този тип.

Изборът оставяме на вас самите, тъй като както вече знаете, той се определя основно от вашите цели и нужди.

Още Полезна информация

Супер ръководство за избор на най-добрите гуми за твоя автомобил!

Супер ръководство за избор на най-добрите гуми за твоя автомобил!

Тук ще откриете най-обширният ни супер пътеводител за избор на нови гуми. Как да изберете най-добрите гуми спрямо вашият автомобил, стил на шофиране и бюджет!

Какво означава treadwear в маркировката на гумите

Какво означава treadwear в маркировката на гумите

Treadwear е една от важните характеристики на гумите, която трябва да бъде взета предвид при избора на нови гуми за автомобила. Тя показва каква е износваемостта на гумите и колко много могат да издържат, преди да трябва да бъдат заменени.

Гуми и джанти на изплащане

Гуми и джанти на изплащане

Купи онлайн гуми и джанти на изплащане с UniCredit и TBI без никакви първоначални разходи!

Здравейте!
С какво можем да Ви бъдем полезни?

Екипът ни е на разположение в Messenger

Задай въпрос! Обади ни се!

messenger