Как да изберем правилните гуми за електромобил

Как да изберем правилните гуми за електромобил

Електромобилите навлизат все повече и със своите особености изискват по-специален вид гуми. Като цяло сегмента на гумите, проектирани специално за електрически коли, в момента не е особено голям. Това означава, че при покупка, от големия избор от гуми на пазара, трябва да се взимат под внимание определени характеристики.

С това да дефинира някои базови постановки се е заела организацията TyreSafe. Както сами се определят: "британска благотворителна (с идеална цел) огранизация, която се е посветила на пътната безопасност, осведомеността относно важността на правилната поддръжка на гумите и опасностите от дефектни и незаконни (вероято имат предвид "ментета") гуми".

Собствениците на електрически коли трябва да са компетентни, за да могат да направят правилния избор, когато дойде време да сменят гумите, с които колата е излязла от завода. Гумите за първоначално вграждане са съобразени с всичко, изложено по-долу, което позволява определено пътно поведение. След смяната с неподходящи гуми, това пътно поведение може да се промени коренно и то не към добро, което определено би било неприятна изненада - загуба на сцепление, повишен шум, ускорено износване и риск от авария по време на движение, което може да доведе до инцидент.

Започваме с теглото на електрическите коли - от него зависи нивото на налягането на въздуха в гумите, което е необходимо, за да може гумата да запазаи оптималната си форма. Трябва да се вземе под внимание и нуждата от по-твърда странична опора (борд), както и на повърхността с протектора (грайфера). За електромобили трябва да се осигуряват гуми с по-висок товарен индекс и стриктно да се спазва предписаното от производителя налягане. Ако гумата работи под неправилна форма, тя ще се износи неравномерно.

Друг важен компоенент е т.нар. „съпротивление при търкаляне“ - изключително "модерен" параметър в последно време, на тестовете му се обръща специално внимание, защото от него зависи в голяма степен разхода на гориво (ток). За конвенционалните автомобили това е важно от гледна точка на екологичност и разходи, но при електрическите коли - разхода определя пробега. Както знаем сравнително краткия пробег с едно зареждане е големия проблем на електромобилите, което (зареждането) на всичкото отгоре трае цяла вечност.

Както е известно, електромобилите разполагат с целия си "въртящ момент" в целия си оборотен диапазон. Не трябва да се "развъртат", да чакат да се "включи турбото". Поради тази причина имат много добро ускорение от покой, което обаче е голям "стрес" за гумата - тя получава максимално натоварване за части от секундата. За това, всички гуми за електромобили, независимо зимни, летни или всесезонни - трябва да са с по-висока устойчивост и здравина.

И последно - да се върнем на шума. Електрическите коли не произвеждат почти никакъв шум от двигател. Това позволява шумът от гумите да се чува още по-отчетливо. Разбира се, шумоизолацията на колата е от съществено значение, но и самите гуми трябва да са по-тихи сами по себе си.

Ако Ви предстои закупуването на електрическа кола, тези съвети за избор на гуми ще са Ви много полезни.

Източник: tyresafe.org