Какво означава treadwear в маркировката на гумите

Какво означава treadwear в маркировката на гумите
Сподели:

Treadwear е една от важните характеристики на гумите, която трябва да бъде взета предвид при избора на нови гуми за автомобила. Тя показва каква е износваемостта на гумите и колко много могат да издържат, преди да трябва да бъдат заменени. В тази статия ще разгледаме повече детайли за това какво представлява treadwear и как да използваме тази информация за взимане на по-добри решения при избора на гуми.

Какво е treadwear?

Treadwear е характеристика, която показва каква е износваемостта на гумите. Тя се измерва във вид на числена стойност, наречена treadwear rating. Това е число, което показва какво разстояние може да измине гумата преди да се износи. Treadwear rating-ът е измерен във въз основа на специален тест, който в САЩ се извършва от Националния институт за стандарти и технологии (NIST). Тестът се извършва на специално определен път, като се измерва износването на гумата след известен брой мили. 

Как да разберем treadwear rating-а на гумата?

Treadwear rating-ът на гумата се посочва на страничната й стена, заедно с други характеристики като размер, скоростен индекс и др. Числото, което показва treadwear rating-а, е обикновено от 60 до 700, като по-високото число означава по-дълъг живот на гумата. 

Какво трябва да знаем за treadwear rating-а при избора на гуми?

Treadwear рейтингът е числова стойност, която показва очакваният живот на гумата в сравнение с други гуми на пазара. Например, ако гумата има treadwear рейтинг от 300, това означава, че тя се очаква да издържи 3 пъти по-дълго от гумата с рейтинг 100.

Въпреки това, нивото на износване на гумите може да бъде повлияно от някои външни фактори, като например типа на пътя и условията на околната среда. Например, шофирането в условия на висока температура или в суха местност може да ускори износването на гумите. Ето затова не трябва да се прави заключението, че това е единствения показател, а по-скоро относителен индекс при сравнение на 2 продукта.

Има ли връзка между сезонността на гумата и treadwear рейтинга?

В зависимост от сезонността, някои гуми могат да имат различна износваемост. Например, зимните гуми обикновено имат мека гумена смес, която им осигурява по-добро сцепление на заледени настилки, но тя също така може да доведе до по-бързо износване на гумите при употреба на сухи настилки на пътя. Това може да доведе до по-бързо износване на гумите и кратък живот на гумите, независимо от техния treadwear рейтинг.

Така че, макар да няма директна връзка между сезонността на гумите и treadwear рейтинга, е важно да изберете подходящата гума за сезона, която може да има влияние върху живота на гумите и тяхната износваемост. Винаги трябва да се следват препоръките на производителя за избор на правилната гума за даден сезон и условия.

Какъв трябва да е този показател за стандартна "ежедневна" гума, масов модел?

В САЩ, където се използва treadwear рейтингът, стандартната гума има средно значение между 200 и 400. В Европа, treadwear рейтингът не се използва толкова широко, а вместо това се използва "клас на износване", показан на "етикета за гуми", който също указва на износваемостта на гумите. Ако не подлагате гумите на екстремни натоварвания и използвате стандартен автомобил, то класа на износоустойчивост ще ви даде напълно достатъчна информация какво може да очаквате от гумата.

 

Още Полезна информация

Гуми и джанти на изплащане

Гуми и джанти на изплащане

Купи онлайн гуми и джанти на изплащане с UniCredit и TBI без никакви първоначални разходи!

Как да комбинираме правилно гуми и джанти

Как да комбинираме правилно гуми и джанти

Вижте препоръчителните размери в широчина на гуми спрямо ширината на джантите, с които разполагате.

Как да изберем правилните гуми за електромобил

Как да изберем правилните гуми за електромобил

Електромобилите, със своите особености изискват по-специален вид гуми. Ето няколко съвета от независимата организация tyresafe.org

Здравейте!
С какво можем да Ви бъдем полезни?

Екипът ни е на разположение в Messenger

Задай въпрос! Обади ни се!

messenger