Широки или Тесни Гуми? (Предимства и Недостатъци)

Широки или Тесни Гуми? (Предимства и Недостатъци)
Сподели:

Много от нашите клиенти са привлечени от атрактивната визия на по-широките гуми, което до голяма степен напълно разбираме – нищо не радва окото повече от мощна машина с нископрофилни гуми и големи лъскави джанти. Не е случайно, че голяма част от нашите клиенти имат по два чифта джанти – едни за летни и едни за зимни гуми, тъй като искат да се наслаждават на тази по-спортна визия, която може да се постигне с гумите предвидени за топлите сезони. Но все пак има редица фактори, с които е добре човек да се съобрази, преди да предприеме такава промяна. Както добре знаете, гумите имат много сериозно значение за поведението на автомобила на пътя. В тази статия ще се постараем да ви информираме, относно промените, които може да очаквате да настъпят в следствие на тази промяна.

Най-общо могат да се определят следните предимства и недостатъци на широките гуми (в сравнение с по-тесните): 

Плюсове:

  • По-стабилни са (особено при по-висока скорост)
  • Много по-готини на вид

Минуси:

  • По-скъпи са
  • По твърдо усещане при возене (но не винаги)
  • По-висок разход на гориво

Фактът, че по-големите гуми имат по-висока цена не бива да ви изненадва. За тяхната изработка се използва повече материал, което е нормално да рефлектира върху цената им. Чисто в технически аспект промените, които настпъват също са обвързани с общата маса на колелото, тъй като то има пряка връзка с износването на окачването и лагерите. По-голямата тежест се отразява дори върху двигателя, макар и не толкова осезаемо, но специалистите смятат, че колата губи от своята динамика.

Разходът на гориво се вдига, тъй като съпротивлението при търкаляне на широките гуми е по-високо. За сметка на това те дават по-добър контакт с пътя, което ги прави по-стабилни в завоите и при висока скорост. От своя страна това се отразява върху комфорта при шофиране, като неравностите се усещат доста повече.

Една последна бележка, която предполагаме, че всеки от вас взема предвид, но ние сме длъжни да отбележим - подсигурете се, че новият размер гуми, които ще вземете съвпадат с джантите на автомобила ви по размер. Също така не правете прекалено драстични промени в размерите, старайте се да се придържате към заводските препоръчителни размери. Ако не сте сигурни, дали новите гуми ще са съвместими с вашата кола може да направите бърза проверка в нашия калкулатор за гуми или да ни потърсите за съвет.

В заключение изборът "за" или "против" нископрофилните гуми ще оставим на вас, след като вече знаете какво да очаквате.

Още Полезна информация

Гуми и джанти на изплащане

Гуми и джанти на изплащане

Купи онлайн гуми и джанти на изплащане с UniCredit и TBI без никакви първоначални разходи!

Как да комбинираме правилно гуми и джанти

Как да комбинираме правилно гуми и джанти

Вижте препоръчителните размери в широчина на гуми спрямо ширината на джантите, с които разполагате.

Как да изберем правилните гуми за електромобил

Как да изберем правилните гуми за електромобил

Електромобилите, със своите особености изискват по-специален вид гуми. Ето няколко съвета от независимата организация tyresafe.org

Здравейте!
С какво можем да Ви бъдем полезни?

Екипът ни е на разположение в Messenger

Задай въпрос! Обади ни се!

messenger