Смяна на Гумите - Как се Завъртат?

Смяна на Гумите - Как се Завъртат?
Сподели:

Най-вероятно сте забелязали, че при смяната на гумите, обикновено при монтажа техните позиции биват разменени, примерно тези, с които до сега сте карали отпред, отиват на задния мост или обратно. Това изобщно не е случайност или прищявка на майстора. В тази статия ще разнищим темата, относно това какъв е правилният ред, за да може ако решите сами да се заемете с тази задача да се справите като професионалисти.

Нека първо обясним защо всъщност се налага въртенето на гумите? Има няколко основни причини, поради които специалистите се придържат към тази практика. На първо място, ако автомобилът е с предно или задно задвижване, гумите от съответната страна ще се износят по-бързо. По този начин се осигурява по-равномерно износване на гумите, което удължава техния живот.

Как се извършва размяната на местата на гумите?

Има няколко приети варианта за ротации, като ние ще обърнем внимание на всеки от тях.

При автомобили с предно задвижване:

Предните отиват на мястото на задните от същата страна, докато задните биват кръстосани при преместването си, както сме посочили в илюстрацията.

въртене на предни гуми

Ето как въртим гумите при автомобилите със задно задвижване:

При тях задните отиват на предния мост, като запазват своята страна, докато по-запазените предни отиват отзад, но разменени. Както знаете, този тип разположение е типичен за автомобилите на BMW и Mercedes.

въртене на задни гуми

Имайте предвид, че гумите трябва да бъдат с еднакъв размер, ако тези на единия мост се различават от другите, то тогава могат да се завъртят само помежду си. 

Смяна на гумите при 4х4 става по следния начин:

В този случай се разменят буквално на Х – предни и задни се разменят, като освен страните се променя и позицията на всяка от гумите. 

завъртане на 4х4 гуми

Въртене на дирекционни / асиметрични гуми:

При тях има съвсем различен начин на завъртане, тъй като шарката им е така проектирана, че да отговаря или на лявата, или на дясната страна. Каналите за изхвърляне на водата имат специфична посока, която ако бъде нарушена ще доведе до проблеми със сцеплението на автомобила. При тях страната се запазва, като при промяна задна дясна ще премине на позицията на предна дясна и по същия начин задна лява отива на мястото на предна лява. 

въртене на асиметричните гуми

Кога да ги завъртим?

Специалистите препоръчват това да се случва на всеки 10 000 км. Или на 6 месеца, което горе-долу се препокрива със сезонната им смяна. Друг ориентир, който може да използвате е при смяната на маслото. Ако забележите неравномерно износване, то може да бъде и в следствие на неправилно налягане на въздуха в гумите. В такива случаи е добре да направите размяната възможно най-скоро, за да предотвратите настъпването на по-сериозни щети. Друг индикатор за размяна е, ако гумите шумят повече от обичайно, дори на равен път и все пак ако не сте сигурни, нашата препоръка е да се консултирате със специалист.

Още Полезна информация

Гуми и джанти на изплащане

Гуми и джанти на изплащане

Купи онлайн гуми и джанти на изплащане с UniCredit и TBI без никакви първоначални разходи!

Как да комбинираме правилно гуми и джанти

Как да комбинираме правилно гуми и джанти

Вижте препоръчителните размери в широчина на гуми спрямо ширината на джантите, с които разполагате.

Как да изберем правилните гуми за електромобил

Как да изберем правилните гуми за електромобил

Електромобилите, със своите особености изискват по-специален вид гуми. Ето няколко съвета от независимата организация tyresafe.org

Здравейте!
С какво можем да Ви бъдем полезни?

Екипът ни е на разположение в Messenger

Задай въпрос! Обади ни се!

messenger