Супер ръководство за избор на най-добрите гуми за твоя автомобил!

Супер ръководство за избор на най-добрите гуми за твоя автомобил!
Сподели:

Изборът на нови гуми е от съществено значение за безопасността, комфорта и ефективността при шофиране на вашия автомобил. Правилният избор на гуми може да подобри сцеплението, да намали разхода на гориво и да осигури по-добро управление на автомобила. В това СУПЕР ръководство за избор на най-добрите гуми за вашия автомобил сме се постарали да съберем на едно място много ценни съвети относно важните параметри, избора на сервиз, монтажа и съхранението на гумите.

Най-добрите гуми за вашия автомобил не са непременно най-скъпите, а правилно подбраните, затова вземете информирано решение!

Ето и основните параметри, важни при подбора:

Размери

гума размери

Размерите на гумите са критичен параметър и те трябва да са съобразени с препоръките на производителя на автомобила. Размерът на гумите е посочен в следния формат: ширина / съотношение височина-ширина / диаметър (например, 205/55 R16). Неправилно избраните размери могат да повлияят негативно на управлението, сцеплението и безопасността. В повечето случаи препоръчаните от производителя размери са показани на стикер, който се намира около шофьорската врата или на капачката на резервоара, а също така и в ръководството на автомобила. 

Ако не сте сигурни какъв е размера на гумите на вашия автомобил:

Промяната на стандартните размери от производителя е допустима в малки отклонения. За да видите дали можете да преминете към друг размер - използвайте нашият калкулатор за размери гуми.

Комбиниране на гуми и джанти

гума комбиниране размери

Комбинирането на гуми и джанти трябва да се извършва внимателно, като се вземат под внимание размерите и спецификациите на двете. Неправилното комбиниране може да доведе до проблеми с управлението и безопасността.

Вижте и повече относно комбинирането на гуми и джанти по ширина в нашата подробна статия на тази тема.

Сезон

Всеки потребител в днешно време знае, че гумите се делят на три основни категории в зависимост от сезона:

 • Летни гуми: Предназначени за топло време, за сухи и мокри пътища, осигуряват добро сцепление и по-ниско съпротивление при търкаляне.
 • Зимни гуми: Предназначени за студено време и снежни или заледени пътища, имат специален състав на каучука и дълбоки грайфери за по-добро сцепление.
 • Всесезонни гуми: Комбинация от характеристиките на летните и зимните гуми, подходящи за умерен климат и за тези, които не желаят да сменят гуми сезонно.

Нашият съвет: Преценете условията, в които шофирате през цялата година и вземете по възможност отделни комплекти зимни и летни гуми. Ако шофирате в непланински региони с по-умерен климат - спокойно се доверете и на всесезонни гуми.

Борд за защита на джантата

гума борд за защита на джантата

Този параметър се отнася до допълнителния ръб на гумата, който предпазва джантата от удари и наранявания. Бордът е особено полезен за градски условия, където рискът от удари в бордюри е по-голям.

Имайте предвид, че бордът не е задължителен компонент. Обикновено присъства в по-ниско профилните и по-скъпите гуми. Прочетете за означенията за борд за защита на джантите при различните марки гуми.

Нашият съвет: Тъй като не влияе пряко на безопасността, бордът не е от голямо значение при избора на гуми и не се стремете на всяка цена да купите гуми с борд.

DOT

DOT (Department of Transportation) маркировката показва съответствието на гумата със стандарти за безопасност, както и годината и седмицата на производство на гумата. Клиентите свързват основно ДОТ-а с датата на производство. В последно време стана модерно да се търсят гуми с възможно най-нов ДОТ, дори се изпада и в крайности. Препоръчва се да се избягват гуми, произведени преди повече от 5 години.

Нашият съвет е да не се притеснявате ако ДОТ-а показва, че гумата е произведена предишната или по-предната година.

Марка, модел и цена

Пазарът на гуми предлага изключително разнообразие от марки и модели гуми в най-разнообразни размери. В нашият сайт сме се постарали да ви предложим над 150 марки и стотици модели гуми на американски, европейски и азиатски производители. Всяка марка предлага по няколко летни, зимни и всесезонни модела, като те постоянно се усъвършенстват и получават нови версии. Разнообразието е толкова голямо, че често води до объркване. Цените също варират в широки диапазони.

Ето и нашите съвети:

 • Не избирайте най-евтините гуми. Често това са китайски гуми с по-ниско качество. Избирайте ги само ако шофирате рядко автомобила си и развивате минималки скорости. Ако използвате редовно автомобила си в по-сериозен трафик и тежки условия - отделете повече бюджет и изберете среден клас гуми.
 • Обърнете внимание, че гумите, които са в по-евтиния сегмент на всяка марка, както и гуми с названия в името си като "Eco, Blue, Green, Saver" са предимство цена пред останалите си характеристики и са по-компромисен вариант.
 • Не се стремете винаги към най-скъпите гуми, често те нямат чак такива качества, а плащате и за бранда.
 • Не купувайте съмнителни гуми втора ръка
гума борд за защита на джантата

Съкращения и символи в имената на гумата

Често част от името на модела на гумата говори за нейното предназначение - дали е комфортна гума за дълги преходи или спортна гума с подобрена здравина и износоустойчивост. Вижте какво означават най-често срещаните съкращения и имена

 • HP, UHP и др. - Високопроизводителни гуми - по-устойчиви на изностане, изискват загряване за да достигнат до оптимален работен режим.
 • Comfort, Premium, Tour, Prime и др. - по меки, комфортни и безшумни гуми за ежедневно шофиране и ваканционни преходи.
 • Sport, Race и др - спортни и състезателни гуми за максимално екстремни натоварвания при шофиране.

XL гуми / HL гуми

XL (Extra Load) гумите са предназначени за по-голямо натоварване. Те имат по-здрави страници и са подходящи за тежки автомобили или коли, които често превозват голям товар. Ако имате тежък автомобил или превозвате често по-големи товари насочете се към такива гуми. HL (High Load) гумите са за още по-големи натоварвания, предназначени и за електрически автомобили. Може да прочетете повече за тях в статията ни за HL гуми.

Нашият съвет: Проверете препоръчаните от производителя индекси на натоварване и скорост и съобразете покупката си с тях.

EV гуми

гума борд за защита на джантата

EV (Electric Vehicle) гумите са специално проектирани за електрически автомобили. Те са оптимизирани за по-ниско съпротивление при търкаляне и минимален шум, което е важно за ефективността и комфорта при електромобилите, а също както стана по-горе въпрос и за по-големи натоварвания, предизвикани от тежестта на батериите в електрическите.

Нашият съвет: Ако притежавате електрически автомобил се насочете към такива гуми. Ако притежавате автомобил с ДВГ - няма да е проблем да шофирате и с EV гуми.

Гуми за джип, офроуд, SUV, кросоувър

джип SUV

Освен всички останали параметри, гумите за по-проходимите возила се делят на 3 вида спред предназначението им:

HT (Highway Terrain) - гуми за шосе. Те приличат на автомобилните гуми и имат сезонни модели.

MT (Mud Terrain) - гуми за кал. Те са предначначени за офроуд и тежки условия. Обикновено са с много едър грайфер и са шумни на асфалтов път.

AT (All Terrain) - гуми за всякакъв терен. Те са със смесено предназначение и са нещо средно между предните два вида. Позволяват движение както по гладки, така и по неравни терени.

Вижте повече в подробната ни статия за видовете джипови гуми.

Гуми за 4х4

Както при джип / SUV, така и при автомобилите е възможно да бъдем оборудвани със система 4х4 за задвижване на всички колела. При тези системи е важна сходимостта и еднаквото натоварване на задвижването. Затова когато монтирате гуми за автомобил 4х4 е задължително те да бъдат еднаква марка, модел и еднакво износени. Също така при смяната им е добре да бъдат завъртани за да се запазва равномерното износване. 

Гуми за лекотоварни автомобили

Гумите за лекотоварни автомобили, бусове, кемпери и ремаркета се характеризират основно с по-високата си товароносимост. При избор на такива гуми освен стандартните параметри следете дали гумите отговарят на изискванията на МПС-то и дали имат необходимия брой платове. Повече за тези характеристики можете да прочетете в статията "Товарен индекс и Ply Rating при лекотоварните автомобили"

Шум

Нивото на шум, което гумата генерира по време на движение, е важен фактор за комфорта на пътуване. Гумите с по-ниски нива на шум осигуряват по-тиха и комфортна возия. Този параметър е отбелязан на етикета на гумата.

Нашият съвет: По правило премиум марките предлагат и по-добри нива на шум, затова ако държите на комфорта - позволете си по-скъпи гуми.

Сцепление

джип SUV

Сцеплението на гумата с пътната настилка е от критично значение за безопасността. Това се оценява чрез тестове и е обозначено на етикета на гумата. Високото сцепление означава по-добро управление и по-къс спирачен път.

Това е особено важен параметър за зимните гуми и може да ви спести ПТП, защото разликата в спирачния път на качествени и бюджетни гуми може да бъде в десетки метри.

Нашият съвет: Подбирайте гумите, така че да подсигурите най-важното за една гума - спирането! Информирайте се от тестовете на независими организации, като ADAC например. Те дават препоръки на базата на сравнителни тестове на различни марки и модели гуми при еднакви изпитателни условия.

Разход на гориво

Съпротивлението при търкаляне на гумите влияе на разхода на гориво. Гумите с ниско съпротивление при търкаляне намаляват консумацията на гориво, което е отбелязано и на етикета на гумата.

Нашият съвет: Не правете избор на гума само по този параметър. Показателите за икономичност са изчислени при идеални условия. На разхода на гориво влияят повече фактори като: стил на шофиране, качество на горивото, метеорологични условия, маршрут, настилка, изправност на автомобила. Последното, от което ще спестите гориво е индекса за разход на гориво на гумите, затова не изпадайте в крайности.

Тип протектор

Протекторът на гумата определя сцеплението и дълготрайността й. Основните видове протектори включват:

 1. Симетричен: Универсален и обикновено по-евтин, подходящ за малки и средни автомобили.
 2. Асиметричен: Осигурява по-добро сцепление и стабилност при високи скорости, подходящ за спортни и високопроизводителни автомобили. Има модели проектиране специално за дъжд
 3. Дирекционен: С V-образен дизайн, осигурява отлично оттичане на водата и е подходящ за мокри условия, но обикновено генерира повече шум.

Алпин символ

джип SUV

Алпин символът (снежинка в планина) указва, че гумата е сертифицирана за използване в тежки зимни условия. Това е важно за регионите с тежки зими и заснежени пътища, както и в държави, където гумите с такъв символ са задължителни през зимните месеци.

Вижте повече за Алпин символа в специалната статия, която сме му посветили.

Нашият съвет: При избор на зимни и всесезонни гуми следете дали те притежават този символ.

RunFlat гуми

Гумите са сред основните фактори гарантиращи сигурността на един автомобил, а с технологията Run Flat, се елиминира един от основните рискове - за загуба на контрол, при спукване на гума. Run on Flat - буквално означава, че гумата може да продължи да се движи, дори след като се спука, разбира се с по-ниска скорост. Автомобилите, които фабрично се оборудват с RunFlat гуми обикновено имат и датчици и система за контрол на налягането в гумите, така че да сте известени когато тя е спукана.

Нашият съвет е да купувате такива гуми само ако са предвидени за вашия автомобил.

Хомологация за марка автомобили

Някои гуми са специално проектирани и хомологирани за конкретни марки и модели автомобили. Те осигуряват оптимално представяне и безопасност за дадения автомобил. Гуми с хомологация използват предимно премиум марките (Mercedes, BMW, Audi, Porsche, Lamborghini и др.). В последно време официалните дилърства имат изисквания относно монтиране на гуми с хомологация за конкретния автомобил, за да важи гаранцията му. Разбира се може да намерите гуми с хомологация и на нашия сайт, като използвате филтрите при търсене.

Нашият съвет: Въпреки, че това изискване е спорно, ако имате нов автомобил се поинтересувайте и спазете това условие, за да спестите отказ от гаранционен ремонт.

Ето и малко полезна информация относно това, което трябва да прецените след покупката на гуми, а именно:

Избор на сервиз за монтаж

Правилният монтаж на гумите е от съществено значение за тяхната дълготрайност и безопасност.

Нашият съвет: Изберете утвърден сервиз с добри отзиви и опитни техници, избягвайте съмнителни гаражни майстори с остаряло оборудване. Съвременните машини за монтаж могат да балансират по-добре вашите гуми и да открият скрити дефекти в тях.

Съхранение на гумите

Правилното съхранение на гумите извън сезона може да удължи техния живот. Гумите трябва да се съхраняват на сухо, хладно и тъмно място, далеч от директна слънчева светлина и химикали. При съхранение не ги поставяйте една върху друга и не ги натоварвайте с други предмети.

Въртене на гумите при смяна

Редовното въртене на гумите (промяна на позициите им) помага за равномерното износване и удължава техния живот. Препоръчва се въртенето на всеки 10,000 до 12,000 км или според препоръките на производителя. Ако сами въртите гумите си - вижте как да го направите правилно в нашата статия по темата.

Заключение

Изборът на правилните гуми е ключов за безопасността и ефективността на вашия автомобил. Внимателното разглеждане на всички параметри - от размера до съхранението и монтажа - ще ви помогне да направите информирано решение, което ще подобри вашето пътуване и ще осигури дълготрайност на гумите. Така Вие ще имате най-добрите гуми за вашия автомобил

Ако изпитвате затруднение - винаги можете да се доверите на експертизата и помощта от страна на нашия екип.

Бонус съвет: Преди да потеглите към следващата желана дестинация - вижте 7 проверки, които трябва да направите преди да тръгнете на път!

На добър път!

Още Полезна информация

Супер ръководство за избор на най-добрите гуми за твоя автомобил!

Супер ръководство за избор на най-добрите гуми за твоя автомобил!

Тук ще откриете най-обширният ни супер пътеводител за избор на нови гуми. Как да изберете най-добрите гуми спрямо вашият автомобил, стил на шофиране и бюджет!

Какво означава treadwear в маркировката на гумите

Какво означава treadwear в маркировката на гумите

Treadwear е една от важните характеристики на гумите, която трябва да бъде взета предвид при избора на нови гуми за автомобила. Тя показва каква е износваемостта на гумите и колко много могат да издържат, преди да трябва да бъдат заменени.

Гуми и джанти на изплащане

Гуми и джанти на изплащане

Купи онлайн гуми и джанти на изплащане с UniCredit и TBI без никакви първоначални разходи!

Здравейте!
С какво можем да Ви бъдем полезни?

Екипът ни е на разположение в Messenger

Задай въпрос! Обади ни се!

messenger