Товарен Индекс и Ply Rating при Лекотоварните Автомобили

Товарен Индекс и Ply Rating при Лекотоварните Автомобили
Сподели:
При разговорите за лекотоварни автомобили винаги трябва да се съобразим с тяхното основно предназначение – превозът на товари. От гледна точка гуми, кои фактори са с най-голям приоритет? На първо място е безопасността разбира се, но при масовото използване на лекотоварни автомобили в търговията, разбираемо е защо собствениците им очакват по-висок товарен индекс и по-висок Ply Rating. Все пак гумите за бусове са не малка инвестиция за всеки бизнес и е нормално всеки  да се възползва максимално от експлоатационните им характеристики.
 
Едно кратко пояснение, преди да продължим към същината на темата – в нашия сайт, гумите за лекотоварни автомобили често се обозначават със съкращенията LT (Light Truck) и чрез техният Ply Rating:
  • 6 PR - шест плата
  • 8 PR - осем плата
  • 10 PR - десет плата (подсилена)
Сега по същество, първо ще спрем вниманието си на товарния индекс. Той представлява точно показание, относно максималното тегло, което гумата може да носи. Обозначен е на страничната стена и се приема, че посочва капацитета на гумата при максимално напомпано състояние. Другата важна стойност, която се използва, за да се измери способността на гумата да поддържа налягане и товаримостта ѝ (Ply Rating / Load Range). 
 
Какво означава Ply Rating? - Това е мерна единица, която е останала от по-старите, в технологически аспект гуми. Всяка гума се състои от определен брой слоеве гума преплетена с мрежа от здрав материал, като преди броят на тези пластове е бил отбелязван с PR (ply rating). По-високата стойност означава по-здрав продукт с по-голяма товаримост. В днешните гуми, броят такива слоеве не е фактор, тъй като те са доста по-силни, но тази стойност все още се използва за да посочи издръжливостта на гумата и допустимото въздушно налягане.
 

Още Полезна информация

Гуми и джанти на изплащане

Гуми и джанти на изплащане

Купи онлайн гуми и джанти на изплащане с UniCredit и TBI без никакви първоначални разходи!

Как да комбинираме правилно гуми и джанти

Как да комбинираме правилно гуми и джанти

Вижте препоръчителните размери в широчина на гуми спрямо ширината на джантите, с които разполагате.

Как да изберем правилните гуми за електромобил

Как да изберем правилните гуми за електромобил

Електромобилите, със своите особености изискват по-специален вид гуми. Ето няколко съвета от независимата организация tyresafe.org

Здравейте!
С какво можем да Ви бъдем полезни?

Екипът ни е на разположение в Messenger

Задай въпрос! Обади ни се!

messenger