Цветните линии върху гумите - знаете ли тяхното предназначение?

Цветните линии върху гумите - знаете ли тяхното предназначение?
Сподели:

Представете си, че сте поръчали нови гуми. Отваряте с нетърпение опаковката и виждате новите си гуми с протектори, маркирани с цветни ивици. Ако не за първи път сте в подобна ситуация, вече знаете, че няма от какво да се притеснявате. Тези, които не са сигурни обаче, трябва да прочетат тази статия.

Всеки ден фабриките за гуми произвеждат хиляди гуми, така че е необходимо да се разработи подходяща система за маркиране, за да се избегнат досадните грешки.

Това обяснява наличието на цветни ивици или буквено-цифрови кодове, които точно показват типа, размера и други характеристики на модела на гумата, които касаят единствено производителите.

Каква информация носят ивиците?

Ивиците са важни само от гледна точка на производителя. Те улесняват работата на професионалисти и фабрични работници. За обикновения потребител те нямат значение.

Ивиците се изтриват след няколко дни използване на гумата!

 

Символи, ивици или линии са свързани с конкретна фабрика на производителя, където е произведена гумата. Може да се случи един и същ модел и размер гума да бъде маркиран с различно подредени цветни ивици. Не се притеснявайте, ако след като получите гумите си, установите, че една от гумите има различен цветен знак от други.

Какво е значението на точките, отбелязани на гумите?

Цветните точки отстрани на протектора, както при ивиците са важни за производителите. Те нямат никакво значение за обикновения шофьор.

В зависимост от конкретния производител, те могат да информират, например, за:

  • максималното отклонение на променливата радиална сила (червена точка върху гумата - за гуми Bridgestone)
  • положение на вентила на гумата - това е информацията за монтиране, която често е форма на споразумение между производителя на гумите и производителя на автомобила, който закупува по-голяма партида от продукта за своя модел автомобил
  • успешно издържани тестове за качество (бяла точка с черен център)

Моля, обърнете внимание, че точките от един и същи цвят могат да имат съвсем различно значение за различните доставчици. Значението на тези точки е променливо, в зависимост от производителя и дори в рамките на една и съща марка, но за различни модели.

Източник: oponeo.co.uk

Още Полезна информация

Гуми и джанти на изплащане

Гуми и джанти на изплащане

Купи онлайн гуми и джанти на изплащане с UniCredit и TBI без никакви първоначални разходи!

Как да комбинираме правилно гуми и джанти

Как да комбинираме правилно гуми и джанти

Вижте препоръчителните размери в широчина на гуми спрямо ширината на джантите, с които разполагате.

Как да изберем правилните гуми за електромобил

Как да изберем правилните гуми за електромобил

Електромобилите, със своите особености изискват по-специален вид гуми. Ето няколко съвета от независимата организация tyresafe.org

Здравейте!
С какво можем да Ви бъдем полезни?

Екипът ни е на разположение в Messenger

Задай въпрос! Обади ни се!

messenger